Чим мити вікна: поради та лайфхаки

20 Січ 2022
Новини
Чим мити вікна: поради та лайфхаки

Миття вікон – завдання не надто складне (за винятком деяких випадків), але воно потребує багато часу та сил. Щоб полегшити собі вирішення задачі, варто заздалегідь підібрати відповідне обладнання і дотримуватися технології очищення світлопрозорих конструкцій. Тоді результат буде досягнуто з меншими трудовитратами — а саме вікно ще довго сяятиме чистотою.

Пристрої для миття вікон

Доволі часто власники будинків та квартир зовсім не використовують інструменти для миття вікон. Для упорядкування кількох невеликих вікон досить вологої губки, серветок з мікрофібри та старих газет. Але навіть якщо вікон небагато, і вони мають невеликий розмір — варто подбати про спеціальні інструменти. Коштують вони недорого, але життя полегшують цілком помітно.

Можна використовувати:

  1. Ручний скребок. Т-подібний інструмент з короткою ручкою, зручний для роботи з вікнами невеликої висоти. З одного боку на більшості скребків розміщено губку, з іншого – гумовий профіль, що дає змогу максимально ефективно працювати на всіх етапах – аж до фінального очищення склопакета.
  2. Телескопічна швабра для миття вікон. По суті, той самий скребок — але на ручці з регульованою довжиною. Деякі моделі дозволяють регулювати кут, під яким розміщується робоча частина. Це дозволить мити вікно з більшим комфортом та досягати результату з меншими зусиллями.
  3. Пароочисники та пилососи. Якщо у вас є пароочисник або компактний акумуляторний пилосос, догляд за пластиковими вікнами буде менш обтяжливим. Використання таких пристроїв значно прискорює процес очищення будь-якої поверхні. Коштують вони досить дорого, але універсальність дозволяє застосовувати пилососи та пароочисники для вирішення найрізноманітніших завдань.

Особливості миття пластикових вікон

Розібратися, як і чим мити пластикові вікна – нескладно. Тут варто дотримуватися кількох простих правил:

  • Що частіше ви митимете вікна, то простіше буде підтримувати їх у чистоті. Свіжі забруднення забираються легко, а ось над стійкими доведеться попрацювати.
  • Вибираючи, чим мити вікна, надавайте перевагу спеціальним засобам для миття скляних поверхонь. Вони не лише усувають забруднення, а й формують на склі захисний шар, який дозволяє підтримувати вікно в чистоті з меншими зусиллями.
  • Для миття не варто використовувати жорсткі щітки та губки – тим більш металеві. Від них залишаються подряпини, які практично неможливо усунути.
  • Мити ламіновані вікна необхідно з особливою обережністю. Використання агресивної побутової хімії або занадто інтенсивне тертя призводить до відшарування ламінації.

Як помити вікна без розводів

З появою сучасних миючих засобів для скла питання про те, як помити вікна без розводів, практично повністю втратило актуальність. Не потрібні жодні хитрощі — достатньо дотримуватися технології:

  • Спочатку промиваємо вікно мильною водою.
  • Змиваємо мильний розчин чистою водою.
  • Наносимо з розпилювача засіб (найчастіше — спиртовмісний) для миття вікон.
  • Витираємо вікно насухо, використовуючи спеціальну серветку або стару газету.

Розводи можуть з’явитися у двох випадках — або ви недостатньо ретельно змили мильний розчин, або не протерли вікно насухо. Якщо все зробите правильно — склопакет буде бездоганно чистим і прозорим!

Як відмити вікна після ремонту

Щоб не думати, як відмити вікна після ремонту, дивлячись на конструкцію в плямах клею, розчину або монтажної піни, варто подбати про захист вікна заздалегідь. Перед початком ремонтних робіт варто повністю заклеїти вікно, використовуючи малярський скотч та поліетиленову плівку. Якщо конструкцію була встановлено ​​не надто давно, можна просто не знімати захисну плівку з профілю.

Зверніть увагу! Плівка може залишатися на профілі не більше ніж 3 місяці. Після цього клей починає полімеризуватись, і зняти плівку з вікна без плям буде практично неможливо.

Іноді захист виявляється недостатньо ефективним. Тоді доводиться розбиратися, як мити пластикові вікна, на яких з’явилися стійкі забруднення:

  • Штукатурку краще видаляти, доки вона не засохла. Якщо розчин тримається міцно — потрібно укласти зверху вологу ганчірку. Відмочена штукатурка знімається з профілю або склопакета без слідів.
  • Для клейових розчинів та монтажної піни використовуються очищувачі для пластику – Cosmofen чи аналоги. Вони здатні впоратися зі стійкими забрудненнями, але вибирати та застосовувати їх потрібно з обережністю. Існує ризик пошкодження самого профілю.

Як відмити вікна від фольги та скотчу

Фольгу часто клеять на склопакети для захисту від сонця, а скотч є універсальним кріпленням — і тому може використовуватися для вирішення різних завдань. Але іноді і фольга, і скотч не знімаються з вікна повністю і поверхні доводиться очищати, видаляючи негарні плями.

Перед тим, як відмити вікна від фольги, спробуйте прибрати залишки сонцезахисної плівки механічним способом. Благо, вона клеїться зазвичай на скло і ризик пошкодження пластику буде мінімальним. Для зняття зручно використовувати скребки для склокерамічних плит. Також для видалення фольги зі скла допомагає денатурований спирт або засоби для чищення, що містять розчинники.

А ось розібратися, як відмити вікна від скотчу, складніше — плями клею залишаються на вразливішому пластику. Можна:

  • Використовувати засоби для очищення профілю, про які ми говорили вище
  • Прогріти пляму клею феном, а потім акуратно видалити засіб скребком

Дуже важливо не зловживати механічним очищенням, тому що на місці клейової плями можуть лишитися подряпини.

Як мити вікна ззовні

Ще одне популярне питання, актуальне для мешканців поверхів від другого і вище – як і чим мити вікна ззовні. Доступ до скла у такому разі ускладнений, тому доводиться використовувати спеціальні пристрої.

Можуть допомогти:

  • Швабра на телескопічній ручці. Зазвичай використовується саме вона – відкривши одну стулку, можна без проблем вимити другу.
  • Магнітний скребок. Завдяки потужному магніту зовнішня частина скребка не відпадає від вікна та дозволяє очистити склопакет від забруднень навіть за повної відсутності доступу. Єдиний мінус – якість миття вікна при використанні магнітного скребка буде не надто високою.

Зверніть увагу! Плануючи мити вікна зовні, не нехтуйте страховкою. Робота на висоті пов’язана з високим ризиком, і це необхідно враховувати.

Як очистити пластикове підвіконня

Знати, як очистити пластикове підвіконня від різних забруднень, теж важливо. Більш того: підвіконня зазвичай експлуатується дуже активно, тому плями на ньому з’являються швидко. Як і у випадку з профілем, краще використовувати спеціальні засоби з комплекту для догляду за ПВХ-вікнами. Але для очищення пластикового підвіконня також можна застосувати:

  • Господарське мило. Завдяки лужній реакції мило добре усуває забруднення, при цьому не ушкоджує пластик.
  • Пральний порошок. Може відновити білий колір підвіконня та прибрати брудні плями.
  • Меламінову губку. Вона практично незамінна для усунення невеликих, але стійких плям.
  • Оцет. Прибирає жовті та іржаві плями, освітлює білий пластик.

Усі «народні засоби» для чищення підвіконня необхідно використовувати з обережністю, особливо на глянцевих моделях. В ідеалі варто перевірити реакцію пластику на тестовій ділянці, яка не впадає в очі. Тільки після того, як ви переконаєтеся, що застосування засобу не призводить до появи подряпин або плям — можна починати очищення від забруднень.

 

Відмити пластикове вікно можна практично від будь-яких забруднень. Але є ризик, що пластик (або ламінація) отримають пошкодження. Тож варто використовувати спеціальні засоби, що не залишають слідів, а також підтримувати вікно в чистоті.

Залишились питання?
Залишайте заявку та наш спеціаліст зв'яжеться з вами!