Енергозберігаючі вікна — плюси і мінуси

12 Сер 2021
Новини
Енергозберігаючі вікна: плюси та мінуси

Сьогодні при склінні житлових приміщень, громадських і комерційних будівель практично в 100% випадків застосовують саме енергозберігаючі вікна — плюси і мінуси таких виробів досить добре відомі фахівцям. Більш того, обов’язок використовувати саме вікна з енергозбереженням прописаний у нормативах — і якщо в приватному будівництві це контролюють не завжди, то при спорудженні багатоповерхового будинку згідно до вимог ДСТУ потрібно обов’язково використовувати енергозберігаючі вікна.

Енергозберігаючі вікна: поняття, технологія

Сучасні енергозберігаючі вікна — це конструкції, які відрізняються мінімальними показниками теплопровідності. Підвищення опору теплопередачі забезпечується за рахунок комбінації різних чинників:

  • Багатокамерного профілю з низькою теплопровідністю.
  • Енергозберігаючого скління.
  • Використання фурнітури, яка забезпечує гарне притискання.
  • Правильного монтажу.

І все ж зазвичай, коли згадують енергозберігаючі ПВХ-вікна, мають на увазі конструкції, в яких встановлено енергозберігаючі склопакети. Це логічно — саме скління займає більшу частину площі вікна (60-80%), і саме через нього відбувається основний теплообмін.

Види енергозберігаючого скла

Енергозберігаючим називають склопакет, в якому встановлено як мінімум одне скло зі зниженою теплопровідністю. Сьогодні використовуються такі різновиди енергоефективних стекол:

  • K-скло, або скло з твердим покриттям. Це скло, яке виробляється за застарілою піролітичною технологією (покриття розплавом на основі оксиду олова). Отримане тверде покриття досить міцне, але за енергоефективністю поступається більш сучасним матеріалам.
  • i-скло, або скло з м’яким покриттям. М’яке енергозберігаюче покриття наноситься магнетронним способом і добре відбиває інфрачервоне випромінювання назад до приміщення, не випускаючи назовні більшу частину тепла. Для захисту м’якого покриття від пошкоджень скло встановлюють так, щоб i-покриття знаходилося всередині склопакета.
  • Мультифункціональне скло — працює і як енергозберігаюче, і як сонцезахисне. Мультифункціональний склопакет пропускає видиме світло, але відбиває інфрачервоні (теплові) хвилі з обох напрямків. В результаті взимку він захищає приміщення від переохолодження, а влітку — від перегріву.

В цілому ж склопакет з напиленням — енергозберігаючим або мультифункціональним — зберігає значно більше тепла, ніж конструкція на основі звичайних стекол.

Склопакет з аргоном

Енергозберігаюче скло доволі ефективне, але воно — це не єдиний елемент, що знижує теплопровідність вікна. Щоб додатково зменшити тепловтрати, повітря, яке знаходиться всередині герметичної камери між шарами скла, замінюють інертним газом — найчастіше аргоном:

  • По-перше, аргон за рахунок низької у порівнянні з повітрям теплопровідності краще зберігає тепло.
  • По-друге, в аргоновому середовищі енергозберігаюче покриття не окислюється — і тому служить набагато довше.

Зверніть увагу! Аргон — інертний газ, який не вступає у хімічні реакції. Він повністю безпечний як для людей, так і для кімнатних рослин.

Якщо ви плануєте купити енергозберігаючі вікна — то про заповнення камер аргоном точно варто задуматися. Різниця в ціні буде не дуже великою, зате за рахунок меншої теплопровідності і збереженню енергозберігаючого напилення конструкція буде більш ефективною.

Плюси і мінуси енергозберігаючих вікон

Вибір на користь енергозберігаючих вікон роблять з кількох причин:

  • По-перше, такі конструкції зберігають тепло в приміщенні, тому власникам легше підтримувати комфортний мікроклімат. У будинках і квартирах з автономною системою обігріву економія буде очевидною. У приміщеннях з центральним опаленням при встановленні енергозберігаючих вікон зазвичай відпадає потреба в додатковому обігріві — тому зменшуються витрати електроенергії.
  • По-друге, мультифункціональні склопакети захищають не тільки від холоду, але і від спеки. Використання мультифункціонального скління дає можливість зменшити витрати на кондиціонування у спекотні літні місяці.
  • Зрештою, потрібно враховувати і вимоги ДСТУ та ДБН. Згідно до діючих будівельних нормативів, використовувати при склінні житлових приміщень конструкції без енергозбереження не можна — вони не відповідатимуть мінімальним нормам щодо опору теплопередачі.

Важливо! Все це — переваги, характерні для енергозберігаючих вікон фабричного виробництва. Енергозберігаюча плівка на вікна, яку рекламують у якості засобу для підвищення теплоізоляції, не забезпечує належної ефективності. Крім того, вона дуже швидко відшаровується від скла.

Єдиний мінус, характерний для енергозберігаючих вікон — ціна. Такі конструкції коштують дорожче за звичайні. Проте за рахунок більшого комфорту і економії на обігріві та кондиціонуванні вибір на користь енергоефективних конструкцій окупається досить швидко.

Як перевірити енергозберігаючі вікна

Перевірити, чи дійсно вікно енергозберігаюче, можна двома способами:

  • По-перше, напилення на склопакет поглинає частину інфрачервоних хвиль. Через це одне з відображень піднесеного до вікна вогнику запальнички або полум’я свічки буде відрізнятися за кольором.
  • По-друге, енергозберігаюче покриття містить іони металів (олова і срібла). Тому воно визначається спеціальним приладом, який працює за принципом металодетектора.

На жаль, перший спосіб працює не з усіма типами покриттів, а прилад для контролю є не у всіх (і купувати його заради перевірки декількох вікон недоцільно). Тому найкращою гарантією буде замовлення вікон у компанії з перевіреною репутацією. Різниця в ціні між звичайним і енергозберігаючим склом постійно зменшується, тому виробник вікон сам буде зацікавлений в тому, щоб надати вам ефективне вікно, яке забезпечить максимум енергозбереження!

 

Випробовування на міцність та надійність металопластикових вікон на відео.