Фурнітура для вікна: вибір якісного механізму

09 Кві 2021
Новини

фото фурнитура для пластиковых окон.

Сучасне пластикове вікно — це доволі складна система. Однією з її переваг є багатофункціональність: на відміну від класичних дерев’яних конструкцій металопластикові не лише фіксуються у закритому положенні відразу в декількох точках, але й можуть відчинятися у різних режимах.

За відкривання та закривання стулок відповідає особливий механізм — фурнітура для вікон. Незважаючи на те, що більшу частину фурнітури приховано від стороннього ока, цей елемент комплектації дуже важливий. Від якості фурнітури залежить і зручність використання вікна, і його енергоефективність, і надійність захисту від спроб несанкціонованого проникнення.

Види віконної фурнітури

Будь-яка віконна фурнітура вирішує два завдання:

  1. Утримання стулки в закритому положенні.
  2. Відчинення стулки в різних режимах.

Перше завдання практично будь-яка фурнітура для пластикових вікон вирішує однаково. По периметру стулки в фурнітурному пазу монтується обв’язка — механізм з запірними цапфами, який приводиться в рух ручкою. При повороті ручки цапфи зміщуються і заходять за відповідні планки на рамі, забезпечуючи:

  • Фіксацію стулки в зачиненому положенні.
  • Притискання стулки до рами для підвищення герметичності.

Що ж до відчинення, то сьогодні виробники фурнітури для вікон випускають кілька різновидів фурнітурних механізмів:

  • Найпростіший — поворотний. Стулка у відчиненому положенні може лише повертатися на петлях.
  • Поворотно-відкидний механізм — найбільш універсальний, і де-факто може вважатися стандартом комплектації металопластикового вікна у більшості дистриб’юторів. Стулка не лише повертається на петлях, а й відкидається на нижній петлі, дозволяючи провітрювати приміщення.

Зверніть увагу! Альтернатива поворотно-відкидному механізму — фурнітура з паралельним зміщенням. При встановленні на провітрювання стулка не відкидається, а зміщується, утворюючи щілину 5-6 мм по всьому периметру вікна. Цього  достатньо для вільного доступу свіжого повітря.

  • Для виготовлення фрамуг застосовується відкидний механізм з особливим пристроєм — ножицями. Така стулка не відчиняється у поворотному положенні, а лише відкидається для доступу свіжого повітря.
  • Розсувні та складані вікна останнім часом стають все більш популярними. Розсувна віконна фурнітура складніша та дорожча за стандарту, але вона дозволяє економити корисну площу при відкриванні стулки.

Вибір на користь того чи іншого різновиду віконної фурнітури роблять з урахуванням місця встановлення вікна і планів щодо його використання. Тому універсального рішення немає — кожна конструкція комплектується з розрахунком на оптимальний набір функцій.

Кращі виробники фурнітури для вікон

Сьогодні фурнітуру для металопластикових вікон виробляють в декількох країнах. Традиційно — і цілком заслужено — кращою вважається німецька фурнітура для вікон. Так, ціна на продукцію з Німеччини може бути досить високою, але при цьому для німецької віконної фурнітури характерні інноваційність, розмаїття інженерних рішень і максимальний запас надійності, що забезпечує тривалий термін служби.

Серед визнаних лідерів умовного «рейтингу» виробників варто згадати два бренди:

  • WinkHaus
  • Siegenia Aubi

Обидві компанії мають свої представництва на ринку України, а фурнітурні механізми від цих брендів вже більш ніж 10 років справно виконують свої функції на металопластикових вікнах.

Крім того, якісна фурнітура для пластикових вікон (при цьому більш доступна за ціною) виробляється і в Україні. Прикладом такого українського виробника може стати компанія AXOR INDUSTRY. Завод AXOR, запущений в 2011 році, випускає фурнітуру, якість і функціональність якої відповідають найсуворішим міжнародним стандартам.

Що слід знати при виборі фурнітури для пластикових вікон

Однозначно відповісти на питання, яка фурнітура краща для пластикових вікон, не вийде. Єдина універсальна вимога стосується якості. Надійні фурнітурні механізми, виготовлені зі сталі з корозійно-стійким покриттям, служать довше і рідше вимагають регулювання.

Що стосується комплектації, то важливо підбирати її так, щоб механізм максимально ефективно вирішував поставлені завдання:

  • Петлі для пластикових вікон мають бути розраховані на вагу стулки з запасом. Чим більшою є стулка і чим важчим буде заповнення (наприклад, двокамерний склопакет), тим надійнішими мають бути петлі.
  • У місцях, де є ризик проникнення зловмисників, варто комплектувати вікно протизламною фурнітурою або хоча б обирати ручки для пластикових вікон з протизламним механізмом (Hoppe Secustik або SecuForte).
  • Якщо в будинку є маленькі діти — до комплекту фурнітури обов’язково додається дитячий замок на вікна. Ручка з замком на вікно виконує ту ж функцію, що і окремий замок — вона запобігає відчиненню стулки дитиною, і додатково підвищує ефективність захисту від злому.
  • Блокіратор на вікна ставиться для того, щоб запобігти одночасному відчиненню стулки в поворотному та відкидному режимі. Це є актуальним перш за все для стулок балконних дверей, які при помилковому відкриванні можуть зависати на нижній петлі.
  • Ще один корисний елемент комплектації — мікроліфт вікна. При закриванні стулки він трохи її піднімає, знижуючи навантаження на фурнітуру. Завдяки цьому вікно закривається легше, а при повороті ручки не потрібно прикладати додаткових зусиль.

Окрема група комплектуючих для віконної фурнітури використовується для провітрювання в різних режимах. Мікровентиляція і ступеневе провітрювання дають можливість регулювати ширину щілини при відкидному положенні стулки, а фіксатор або обмежувач відкриття застосовуються при інтенсивному провітрюванні — коли стулка відкрита в поворотному положенні.

 

Таким чином, основне завдання при виборі якісної фурнітури — правильний підбір комплектуючих, від яких залежить функціональність всього вікна. Ось чому настільки важливо замовляти металопластикові вікна у перевірених компаній, що працюють тільки з якісними моделями фурнітурних механізмів. Крім того, кваліфікація менеджерів у фірмових салонах таких компаній дає можливість підібрати фурнітурний комплект з урахуванням умов експлуатації і найбільш важливих завдань.

Як обрати фурнітуру для пластикових вікон на відео