Металопластикові вікна: догляд за склопакетами та фурнітурою

16 Січ 2021
Новини

фото догляд за склопакетами

При замовленні ПВХ-конструкцій в салоні менеджери компаній, що піклуються про свою репутацію, обов’язково розповідають, як доглядати за пластиковими вікнами. Іноді інформація про те, чим змащувати фурнітуру пластикових вікон або як правильно очищати склопакети, міститься у договорі або окремому додатку — пам’ятці.

Знати про те, як доглядати за вікнами ПВХ, потрібно кожному власнику таких конструкцій. Дотримання простих правил дозволить:

  • Подовжити термін служби виробів у кілька разів.
  • Забезпечити їх комфортну експлуатацію.
  • Знизити витрати на ремонт та професійне обслуговування.

Варто мати на увазі, що догляд за вікнами з пластика досить простий та необтяжливий. Але все ж слід періодично виділяти час для видалення забруднень, очищення запірного механізму та інших простих маніпуляцій. Тоді конструкції буде простіше підтримувати в чистоті і у справному стані.

Як правильно доглядати за склопакетами

Більшу частину металопластикового вікна — від 60 до 80% всієї його площі — займає склопакет. Догляд за склопакетами досить простий:

  • Конструкція сучасного склопакета передбачає повністю герметичне з’єднання скла з дистанційною рамкою. Тому всередину не потрапляють ні пил, ні бруд, ні волога.
  • Основне завдання власника вікна — очищати склопакет від зовнішніх забруднень. З боку приміщення це зробити простіше, а з боку вулиці доведеться використовувати спеціальні пристосування — магнітні скребки чи швабри на телескопічних руків’ях.

Виконувати догляд за склопакетом варто по мірі його забруднення. Якщо вікно виходить на проммайданчик або автотрасу, то відмивати його від забруднень для забезпечення максимальної світлопроникності доведеться значно частіше.

Етапи догляду за склопакетом

Єдиного алгоритму, що описує, як доглядати за склопакетами, немає. Але можна використовувати стандартну схему догляду:

  • Спочатку на вікно з боку приміщення і з боку вулиці наноситься миючий засіб.
  • Потім жорсткою тканиною або губкою всі скляні поверхні протираються для видалення стійких забруднень.
  • Склопакет промивають чистою водою, а потім протирають насухо, одночасно поліруючи поверхню. Речовини, які входять до складу миючих засобів додадуть склу блиску і додатково захистять його від осідання пилу за рахунок збереження протягом деякого часу антистатичного ефекту.

Власники приватних будинків також часто цікавляться, як виконувати догляд за дерев’яними склопакетами (точніше — за склопакетами у дерев’яних вікнах з євробруса або його аналогів). Робити потрібно те ж, що і тоді, коли виконується догляд за вікнами ПВХ. Але щоб уникнути набрякання деревини варто використовувати спеціальні миючі засоби і не допускати попадання великої кількості вологи на штапик.

Чого не можна робити при догляді за склопакетами

Якщо у вас в будинку встановлені пластикові вікна — догляд за ними слід виконувати за певними правилами. Це в повній мірі справедливо і для скління:

  • Не варто використовувати для очищення від забруднень металеві губки і абразивні порошки — це призведе до появи подряпин на склі.
  • З тієї ж причини стійкі забруднення зі склопакета краще видаляти пластиковими скребками, які не залишають слідів.
  • Використання агресивної побутової хімії буде небажаним — склу вона не зашкодить, але при попаданні на пластиковий профіль або ущільнювач може призвести до їх часткового руйнування.

Крім того, перед тим як доглядати за вікнами, подбайте про наявність достатньої кількості ганчірок або серветок. Вони знадобляться для того, щоб протерти склопакет насухо. Якщо не зробити цього, при висиханні з’являться непривабливі розводи.

Методи боротьби з запотіванням пластикових вікон

Розповідь про те, як правильно доглядати за пластиковими вікнами, була б неповною без згадки  про таку проблему як конденсат. Досить часто склопакети запотівають, а іноді великі краплі конденсату з’являються також на профілі і на відкосах. В результаті вранці можна виявити на підвіконні або на підлозі поруч з вікном досить велику калюжу.

Складність полягає в тому, що догляд за вікнами проблему конденсату вирішити не може. Так, можна регулярно протирати поверхні або обробляти їх засобами, які відштовхують вологу. Але причина утворення конденсату полягає в тому, що водяна пара конденсується з повітря і осідає на найхолоднішій поверхні в приміщенні — а це майже завжди саме склопакет. Тому для боротьби з запотіванням потрібно:

  • Знижувати рівень вологості в приміщенні — провітрюючи його або встановлюючи вентиляційні клапани.
  • Комплектувати конструкції склопакетами з енергозберігаючим склом — тоді за рахунок меншої теплопровідності скла пітніти вікна будуть рідше навіть взимку.
  • Монтувати ПВХ-вікна за ДСТУ, з використанням паропроникних та пароізоляційних стрічок.

Дотримання цих рекомендацій дозволить якщо не повністю уникнути появи конденсату на склі, то зменшити його кількість. Та й пітніти вікна будуть значно рідше!

Але є ще одна деталь, яка характерна для пластикових вікон: як доглядати за склінням — зрозуміло, тож на черзі фурнітура.

Що таке фурнітура вікон?

Фурнітура вікна — це сукупність механізмів, які відповідають за:

  • Відкривання в різних режимах.
  • Закривання та замикання.
  • Фіксацію стулки у зачиненому положенні.

Фурнітурні елементи монтуються на стулці вікна і на його рамі, а для їх виготовлення використовується метал з антикорозійним покриттям. Знати, як доглядати за фурнітурою пластикових вікон, теж потрібно, тому що без регулярного чищення та змащення механізм починає працювати набагато гірше.

Догляд за фурнітурою пластикових вікон

Регулярний догляд за ПВХ вікнами передбачає, що мінімум двічі на рік власник буде чистити фурнітуру і змащувати її. Регулярне чищення фурнітури пластикових вікон потрібне для видалення пилу і сміття, які накопичуються в зазорі між рамою і стулкою, а потім проникають у сам механізм:

  • Чищення фурнітури вікон ПВХ від пилу дозволяє позбутися від скрипу, інших неприємних звуків при відкриванні/закриванні стулки.
  • Тертя теж зменшиться, тому навантаження на металеві деталі буде нижчим. Це особливо важливо, якщо у вас в будинку або квартирі встановлені недорогі пластикові вікна: догляд за фурнітурою здатен мінімум удвічі продовжити термін її служби.

Крім розуміння важливості регулярного чищення потрібно також знати, чим можна змащувати фурнітуру пластикових вікон. Найкраще підійдуть спеціальні засоби, які входять до комплекту з догляду за вікнами. Також для цієї мети можна застосовувати машинне масло для швацьких машинок (для нього характерна висока ступінь очищення) або силіконове мастило у вигляді спрею для риболовних котушок.

Важливо! Обираючи, чим змастити фурнітуру пластикового вікна, відмовтеся від рослинних і тваринних жирів — вони з часом густішають і в суміші з пилом формують щільне покриття, яке практично блокує роботу фурнітури. Також не потрібно використовувати мастила, до складу яких входять абразивні частинки, луги, кислоти або розчинники.

Як почистити фурнітуру пластикових вікон

Чищення та змащення віконної фурнітури проводиться не рідше двох разів на рік — перед весняним і осіннім сезонами. Але якщо ви живете в місті з підвищеним забрудненням повітря, або вікна виходять на автостраду, то чистити віконні механізми від пилу і бруду потрібно частіше — мінімум 3-4 рази в рік. Тільки в цьому випадку догляд за фурнітурою пластикових вікон буде достатчньо ефективним і дозволить знизити навантаження на рухомі частини.

Перед тим як почистити фурнітуру пластикових вікон, варто підготувати:

  • Зубочистки.
  • Ватні палички.
  • Щіточку з жорстким ворсом для видалення пилу.
  • Тканеві серветки.
  • Мастило для фурнітури.

Роботи виконуються за такою схемою:

  • Стулка вікна відкривається і встановлюється в поворотному положенні.
  • За допомогою щітки з усіх металевих деталей віддаляється пил і щільні відкладення, що складаються з суміші пилу і мастила.
  • Для видалення пилу з важкодоступних місць використовуються зубочистки і ватні палички.
  • Фурнітура протирається вологими серветками або ганчір’ям для видалення залишків пилу і витирається насухо.

Після завершення чистки механізм потрібно обов’язково змастити. Для доступу до петель знімають пластикові ковпачки, які закривають петлі, і після очищення наносять на рухомі елементи по 1-2 краплі олії.

Сама фурнітура змащується за допомогою спеціальних отворів. Вони розташовані на бічних поверхнях стулок і часто відзначені піктограмами у вигляді маслянки. До кожного з таких отворів потрібно залити по 1-2 краплі оливи для фурнітури або іншого засобу.

Після нанесення мастила вікно кілька разів відкривають і закривають в різних режимах. При цьому за рахунок руху деталей мастило рівномірно розподіляється по металу. Потім потрібно знову відкрити стулку і оглянути її — краплі оливи, які з’явилися на поверхні, потрібно акуратно витерти серветкою. Також серветкою витирають мастило, що потрапило на профіль, склопакет або підвіконня.

Після закінчення чищення і змащення потрібно обов’язково встановити на місце зняті раніше захисні ковпачки на петлях. Це дозволить запобігти потраплянню пилу до петлевої групи протягом деякого часу — а значить, чистити і змащувати механізм доведеться рідше.

Якщо ви плануєте самостійно виконувати догляд за пластиковими вікнами — поради, наведені в цій статті, допоможуть вберегтися від деяких поширених помилок. Також варто врахувати, що багато віконних компаній пропонують великий перелік сервісних послуг, тому доручити чистку і змащення пластикового вікна (а також його регулювання, обслуговування і ремонт) можна спеціалісту з відповідною кваліфікацією.

Залишились питання?
Залишайте заявку та наш спеціаліст зв'яжеться з вами!