Регулювання пластикових дверей

22 Жов 2021
Новини
Регулювання пластикових дверей

Періодичне регулювання вхідних пластикових дверей дає можливість підтримувати потрібну ефективність притискання і запобігати перекосу дверного полотна в коробці. Навіть найякісніші петлі з часом можуть деформуватися під вагою великих важких стулок — і тому їх положення потрібно коригувати за допомогою регулювальних гвинтів.

На відміну від налаштування віконних стулок, яка проводиться досить просто, регулювання пластикових дверей вимагає більш серйозних навичок. Тому до вирішення такого завдання найчастіше залучають фахівця з монтажу і ремонту металопластикових конструкцій. Однак знання принципів регулювання ПВХ-дверей дає можливість самостійно усувати дрібні дефекти.

Можливі несправності пластикових дверей

Пластикові двері можна умовно поділити на 3 категорії — вхідні, міжкімнатні та балконні. Третя категорія відрізняється за конструкцією та принципами роботи, тож про неї варто говорити окремо. Поки ж зосередимося на вхідних і міжкімнатних моделях.

Для фіксації дверного полотна на коробці конструкція оснащується двома або трьома петлями. Ці петлі утримують дверне полотно (стулку) у висячому положенні і відповідають за її плавний безшумний рух. Що важча стулка, то вищим буде навантаження на петлі, і то частіше виникатиме потреба у регулюванні.

Зверніть увагу! Знизити потребу в частому регулюванні можна на етапі комплектації дверей. По-перше, потрібно вибрати петлі з великим запасом по міцності. По-друге, укомплектувати двері більш легким заповненням — наприклад, встановивши HPL-панель замість стандартного склопакету. Виграш по масі забезпечить зменшення навантаження на петлі.

Проблеми, за яких потрібно регулювання дверної конструкції, досить типові:

  • Не закриваються пластикові двері найчастіше або через просідання на петлях (нижній край полотна чіпляє поріг), або через перекіс. Крім проблем з закриванням перекіс пластикових дверей також знижує ефективність притискання — тому теплозберігаючі характеристики конструкції помітно погіршуються.
  • Дверне полотно недостатньо щільно прилягає до рами. У цьому випадку проблема полягає в недостатньо ефективному притисканні, за який відповідають петлі. Відновити його можна, відкоригувавши положення стулки за допомогою регулювальних гвинтів.

Важливо! Все це є актуальним для ситуацій, коли запірний механізм двері справний — він повинен фіксувати полотно в закритому положенні і частково забезпечувати притискання полотна до дверної коробки. При виході запірного механізму з ладу потрібні його ремонт або заміна.

Як відрегулювати пластикові двері

Як і у випадку з металопластиковим вікном, виробники фурнітури пластикових дверей передбачають можливість регулювання положення стулки. Регулювальні гвинти знаходяться на петлях — саме зміщення стулки у петлевій частини дає можливість вирівняти її, усунути перекіс або посилити/послабити притискання.

Регулювання петель пластикових дверей проводиться за допомогою найпростіших інструментів. Вам будуть потрібні:

  • Пласка викрутка або ніж з вузьким лезом для зняття декоративних накладок.
  • шестигранний регулювальний ключ на 4 або 6 мм.
  • Хрестова викрутка (деякі петлі оснащують НЕ шестигранними, а хрестовими гніздами для регулювання).

Для комплектації пластикових дверей використовуються петлі різних виробників — тому і схема розміщення регулювальних гвинтів може бути різною. Ми опишемо стандартну схему, але перед самостійним регулюванням варто знайти в інтернеті і вивчити рекомендації виробника саме вашої фурнітури.

  • Зазвичай на накладних петлях є три регулювальних гвинта, приховані під пластиковими накладками. Щоб відрегулювати двері, накладку потрібно акуратно зняти, а по тому — встановити на місце:
  • Зміщення по горизонталі забезпечується за рахунок горизонтального гвинта у стулковій частині петлі. При обертанні за годинниковою стрілкою полотно зміщується в бік притвору, при обертанні проти годинникової стрілки — в сторону петлі.
  • Гвинт, розташований знизу в рамній частині петлі, використовується для підйому і опускання стулки. Запас вільного ходу у різних моделей петель складає від 4 до 10 мм, тому можливостей для регулювання цілком достатньо.
  • За допомогою верхнього гвинта рамної частини петлі проводиться регулювання притискання пластикових дверей, а також регулювання швидкості закривання. При обертанні ексцентрика притискання у петлевій зоні посилюється або послаблюється.

Зверніть увагу! Регулювання перекосу, зміщення або притиску тільки на одній петлі може призвести до деформації конструкції. Тому при налаштуванні фурнітури потрібно по черзі відрегулювати всі петлі, кожен раз обертаючи гвинти не більш ніж на півоберта.

Регулювання балконних дверей

Розібратися в тому, як відрегулювати пластикові двері на балкон нескладно — хоч тут і використовується віконна фурнітура, яка налаштовується за іншим принципом. Регулюванню пластикових вікон присвячено окрему статтю, тому тут ми наведемо лише загальні рекомендації:

  • Регулювання пластикових дверей зима/літо потрібне для вибору оптимального притискання. Щоб збільшити або зменшити притиск, потрібно відкрити стулку і скоригувати положення ексцентрикових цапф фурнітурної обв’язки. Якщо потовщена частина ексцентрика або риска на цапфі спрямовані в бік ущільнювача — сила притискання буде максимальною, якщо в бік вулиці — навпаки.
  • Підняти стулку, відкоригувавши її положення по вертикалі, можна за допомогою торцевого гвинта у верхній частині нижньої петлі.
  • Бічний гвинт нижньої петлі і гвинт на кутовій частині верхньої петлі використовуються для зміщення стулки по горизонталі.

За допомогою цапф і регулювальних гвинтів можна усунути перекіс балконних дверей — так, що вони закриватимуться легко, і при цьому досить щільно. Крім того, не варто забувати, що одночасно з регулюванням двері варто провести чистку і змащування петель. Тоді фурнітурний механізм пропрацює набагато довше!

Залишились питання?
Залишіть заявку та наш спеціаліст зв'яжеться з вами!