Що таке ламінація вікон та її переваги

13 Гру 2021
Новини
Що таке ламінація вікон та її переваги

Замість білих конструкцій з профілю білого кольору сьогодні все частіше встановлюють пластикові вікна з ламінацією. Декорування конструкцій плівками дає можливість радикально змінити зовнішній вигляд виробів – при цьому добре відпрацьована технологія дозволяє робити це швидко та з мінімальними супутніми витратами.

У статті ми проаналізуємо, що таке ламінація вікон, які переваги вона забезпечує, а також на що варто звернути увагу вибираючи ламіновані конструкції.

Ламінація вікон: технологія ламінування

Ламінування вікон – це методика виготовлення декоративних конструкцій. При цьому на поверхню пластикового профілю наклеюється ПВХ плівка, яка повністю приховує пластикову поверхню.

Важливо! Вікна з ламінацією виготовляються лише у заводських умовах. Чисто теоретично можна наклеїти полімерну плівку і на вже встановлене вікно — але на практиці це не забезпечує необхідного результату. Плівка лягає нерівно і дуже швидко починає відшаровуватися від основи.

Щоб ламінація профілю ПВХ була надійною та довговічною, потрібне суворе дотримання технології:

  • Перед наклеюванням плівки поверхня профілю ретельно очищається та знежирюється.
  • На пластикову основу наноситься праймер – засіб, що покращує адгезію.
  • Плівка для ламінації з клейовим шаром, що активується під впливом високої температури, наклеюється на оброблений праймером профіль.
  • Ролики щільно притискають плівку до пластику, одночасно розгладжуючи та розтягуючи її – так забезпечується максимально рівне прилягання декору до основи.

Цех, у якому проводиться ламінування вікон ПВХ, має бути оснащений системою очищення повітря. Тільки так можна виключити попадання під плівку мікроскопічних частинок, які після наклеювання декору будуть дуже помітними.

Переваги вікон з ламінацією

Якщо у вас виникне питання, навіщо потрібна ламінація вікон — фото ламінованих конструкцій та об’єктів, на яких вони встановлені, будуть найкращою відповіддю:

  • Основна перевага ламінованих виробів – їх зовнішній вигляд. Вікна в класичній ламінації «під дерево» виглядають не гірше за дерев’яні, але при цьому зберігають всі переваги металопластикових виробів (герметичність, теплоізоляцію, функціональність).
  • Ламінування вікон дозволяє зменшити трудомісткість догляду. На темнішій поверхні забруднення не видно, тому мити вікна потрібно рідше.
  • Служать ламіновані вікна досить довго. При виборі якісної ламінації декоративні плівки десятиліттями зберігають привабливість і не відшаровуються від основи.

Види ламінованих вікон

Декорувати вікно із застосуванням полімерних плівок можна за різними схемами:

  1. Найпоширеніше рішення – одностороння ламінація вікон. В цьому випадку плівка наноситься на профіль тільки з одного боку: для інтер’єрного дизайну – з внутрішнього, для дизайну фасадів – із зовнішнього.
  2. Двостороння ламінація забезпечує єдиний вигляд вікна як з боку приміщення, так і з боку фасаду. Плівка при цьому наклеюється на профіль із двох сторін.
  3. При одно- або двосторонній ламінації білого вікна торці профілю можуть дуже виділятися на тлі темних ламінованих поверхонь. Щоб уникнути цього, використовується ламінація в масі – декоративна плівка наклеюється на профіль, який виготовляється із кольорового ПВХ. Для отримання найкращого результату колір профілю (карамельний, бежевий тощо) підбирається з таким розрахунком, щоб він якомога гармонійніше поєднувався з відтінком ламінації.

Важливо! Для повної гармонії часто підбирають не лише колір основи та ламінації, а й колір ущільнювачів. Також для єдності кольорової гами можна встановити декоративний склопакет – тонований у масі або плівкою.

Кольори ламінації пластикових вікон

Палітра ламінації вікон досить велика і включає в себе різні відтінки. Найбільш популярними є варіанти ламінації, що імітують текстуру та відтінок натуральної деревини – дуба, горіха, вишні тощо. Останнім часом популярністю користуються однотонні відтінки ламінації у сірій гамі – антрацит, базальт та деякі інші.

Зазвичай виробники металопластикових вікон обирають кілька стандартних відтінків ламінації — саме на їх основі виготовляється більша частина конструкцій. Хоча завжди є можливість виготовлення дизайнерського вікна чи дверей у нестандартній ламінації.

Зверніть увагу! Кольорові пластикові вікна виробляються не лише шляхом нанесення плівки ламінації, але і за допомогою фарбування. При фарбуванні використовуються стійкі полімерні пігменти, а палітра при цьому буде практично необмеженою — можливе забарвлення вікна в будь-який відтінок по RAL.

Скільки коштує ламінація пластикових вікон

Ціна ламінованих вікон дещо вища, ніж у стандартних виробів. Підсумкова вартість розраховується для кожної конструкції окремо та залежить від:

  • Розмірів.
  • Способу ламінації (одностороння, двостороння, в масі).
  • Обраного відтінку ламінації (стандартні відтінки дешевші).

Також при виборі ламінованих вікон варто врахувати, що процес їх монтажу має свою специфіку. Темніший профіль сильніше піддається температурним деформаціям, тому встановлення конструкції — особливо з великими розмірами — варто доручати майстрам з високою кваліфікацією.

І все ж, незважаючи на більш високу ціну і більш складний монтаж, популярність ламінованих вікон постійно зростає. Використовуючи сучасні ламінаційні плівки, можна виготовити конструкцію, яка органічно впишеться в фасадне або інтер’єрне рішення з будь-якою кольоровою гамою.

Як зробити дизайн пластикових вікон? Ламінація вікон. Поради експертів Віконда на відео