Шумоізоляція пластикових вікон: методи боротьби з шумом

12 Сер 2021
Новини
стаття шумоізоляція вікон

Сучасне пластикове вікно — це конструкція, яка окрім інших переваг відрізняється також високими показниками шумоізоляції. Ефективному захисту від зовнішнього шуму приділяють значну увагу при підборі комплектації вікон — і правильно підібрана конструкція забезпечує акустичний комфорт навіть в місцях досить гучним шумом.

Чому вікна починають пропускати вуличний шум

Ситуація, коли вікна, які спочатку добре захищали від шуму, а з часом гірше стали справлятися з цим завданням — не рідкість. Тут може бути декілька Причин:

  • Зростання гучності звуку. Якщо при виборі конструкції ви розраховували на одну гучність, а потім під вашими вікнами відкрили кафе з літньою терасою — базова шумоізоляція пластикових вікон може виявитися недостатньою.
  • Зниження герметичності. Ущільнювач — силіконовий, каучуковий або виготовлений з полімерів — з часом втрачає еластичність. Крім того, може знижуватися ефективність притискання стулки до рами. У кожній із цих ситуацій є ймовірність, що шум з вулиці почне проникати в приміщення.
  • Негерметичні вузли примикання. Якщо монтажний шов було сформовано з відхиленнями від вимог ДСТУ, то поліуретанова піна і акриловий герметик для вікон можуть з часом руйнуватися. Результат — поява порожнин та щілин, через які проникає вуличний шум.

Для підтримки шумоізоляційних характеристик на високому рівні не потрібно забувати про своєчасне обслуговування конструкції:

  • По-перше, еластичний ущільнювач вимагає догляду (очищення, обробка захисним мастилом). При пошкодженні ущільнювача або втрати ним еластичності його потрібно замінити.
  • По-друге, періодично потрібно регулювати фурнітуру. Зниження ефективності притискання або деформація стулки призводять до утворення щілин, через які з приміщення виходить тепло, а всередину проникають сторонні звуки.

Якщо ж перераховані методи не допомагають — потрібно коригувати комплектацію вікна і використовувати додаткові шумоізоляційні матеріали.

Метод №1 — триплекс замість звичайного скла

Одне з ефективних рішень — заміна стандартного склопакета на склопакет з триплексом. Триплекс — це конструкція з двох шарів скла, між якими знаходиться дуже міцна, але при цьому еластична полімерна плівка. В результаті:

  • Тришарова конструкція значно гірше — в порівнянні з монолітним склом — пропускає звук.
  • За рахунок наявності полімерного прошарку гучність звуку додатково знижується.

Крім того, триплекс відрізняється дуже високою міцністю — тому так ми не лише вирішуємо проблему вуличного шуму, але і підвищуємо рівень безпеки.

Метод №2 — багатокамерні склопакети

Сучасні багатокамерні склопакети забезпечують кращу — у порівнянні з однокамерними склопакетами або одинарним склом — шумоізоляцію:

  • Навіть звичайний двокамерний склопакет краще захищає від зовнішнього шуму.
  • За потреби у додатковому захисті використовуються двокамерні склопакети з різною шириною дистанції. За рахунок відмінності в товщині повітряних прошарків звукові хвилі, що проходять крізь склопакет, додатково втрачають гучність.

Зверніть увагу! Це — стандартні рішення. Якщо потрібно забезпечити ідеальну звукоізоляцію, може бути використаний трикамерний склопакет, але на практиці така необхідність виникає у виняткових випадках.

Метод №3 — склопакети з аргоном

Повітряний прошарок між шарами скла у склопакеті ефективно знижує гучність вуличного шуму. Але повітря — не найкращий звукоізолятор. Газ аргон в склопакетах використовують не лише для зниження теплопровідності, але і для зменшення звукопроникності. За рахунок більшої в’язкості аргон краще чинить опір проходженню звукових хвиль — і в приміщенні стає відчутно тихіше.

В середньому заміна стандартних склопакетів на склопакети з аргоном покращує показники шумоізоляції приблизно на 25-30%.

Метод №4 — додаткова шумоізоляція вікон

Крім внесення змін до комплектації металопластикового вікна актуальною буде і додаткова шумоізоляція вікон. Це — комплекс заходів, спрямований на зниження проникності конструкції для звуку без демонтажу або заміни елементів:

  • Шумоізоляційні жалюзі, встановлені в приміщенні або з зовнішньої сторони вікна, вловлюють більшу частину гучних звуків. При цьому крім звукоізоляції такі жалюзі додатково захищають від яскравого сонця, дозволяючи економити на кондиціонуванні.
  • Герметик для вікон теж може підвищити ефективність звукоізоляції. Герметизація всіх вузлів примикання (таких як стик рами і підвіконня) знижує проникність монтажного шва для зовнішніх звуків. Акриловий або силіконовий герметик для вікон при цьому утворюють бар’єр, який не дає шуму проникати в приміщення.
  • Вентиляційні клапани також можуть впливати на ефективність шумоізоляції. Встановлення клапану з вбудованою системою захисту від вуличного шуму дає можливість рідше відкривати стулку для провітрювання. А саме тоді, коли вікно відкрите для отримання чергової порції повітря, в приміщення проникає шум.

А ось акустична плівка для вікон, яку часто рекламують у якості панацеї від вуличного шуму, дуже рідко демонструє високу ефективність. Навіть при використанні досить товстої — 0,3 мм і більше — полівінілбутиральної плівки ефект від її наклеювання на склопакет буде незначним.

Для боротьби з вуличним шумом можна використовувати різні методи — від регулювання фурнітури до повторного монтажу конструкції за стандартам ДСТУ і заміни склопакета. Проте у будь-якому випадку можливостей для захисту від гучних звуків достатньо, а вибрати правильну стратегію допоможуть фахівці нашої компанії.

Захист від шуму та сонця. Поради експертів на відео.