Теплий монтаж вікон та його особливості

21 Гру 2021
Новини
Теплий монтаж вікон та його особливості

Залежно від місця встановлення, доступного бюджету та вимог до енергоефективності, технологія монтажу вікон ПВХ може відрізнятися. Найчастіше конструкцію просто фіксують анкерами або монтажними пластинами, а зазор між рамою і краєм отвору заповнюють поліуретановою монтажною піною. Це дає можливість мінімізувати витрати на герметизацію і теплоізоляцію — тож монтаж на піну де-факто став стандартом.

Однак монтаж вікон ДСТУ передбачає більш складну технологію. Крім теплоізоляційної піни при встановленні конструкції повинні застосовуватися пароізоляційні і гідроізоляційні матеріали. Це дає можливість не тільки зменшити теплопровідність монтажного шва, але й нормалізувати вологість, запобігши намоканню монтажної піни та її промерзанню в холодну пору року.

Що таке теплий монтаж вікон?

Отже, теплий монтаж вікон – що це за технологія? Насправді, жодних одкровень тут немає, тому що методика встановлення ПВХ-конструкцій, відома під назвою «теплого монтажу», детально прописана в чинних нормативних документах — ДСТУ і ДБН.

Євромонтаж вікон (ще одна назва технології) передбачає формування тришарового монтажного шва:

  • Внутрішній шар забезпечує ізоляцію монтажного шва від вологи та водяної пари, що міститься у повітрі приміщення. Його завдання – гарантувати максимальну герметичність.
  • Середній шар відповідає за теплоізоляцію та звукоізоляцію. У 95% випадків він представлений полімерною піною.
  • Зовнішній шар покликаний захистити монтажну піну від продування, вологи та впливу ультрафіолету. При цьому він повинен бути паропроникним: тільки за дотримання цієї умови водяна пара безперешкодно виходитиме за межі монтажного шва.

Таким чином, теплий монтаж пластикових вікон передбачає формування особливої ​​структури — повністю герметичної з боку приміщення і захищеної від вологи, але паропроникної з боку зовнішнього середовища. Шар теплоізоляційної монтажної піни при цьому отримує всебічний захист.

Теплий монтаж пластикових вікон: технологія

Тепле встановлення вікон передбачає використання матеріалів із особливими характеристиками. Вибір таких матеріалів досить великий — при цьому компанії, що виконують монтаж вікон ДСТУ, часто співпрацюють з виробниками монтажних стрічок і герметиків. Це знижує собівартість встановлення за допомоги оптової закупівлі матеріалів.

Проводиться євромонтаж пластикових вікон за технологією, яка залежить від матеріалів, що застосовуються. Втім, загальна схема встановлення залишається незмінною.

На попередньому етапі віконний отвір готують до монтажу. Зазвичай підготовка полягає в демонтажі старої конструкції та чорновому вирівнюванні отвору. Дуже важливо, щоб краї були достатньо рівними і сухими — це забезпечить надійну фіксацію монтажних матеріалів. Іноді потрібне додаткове вирівнювання отвору цементним розчином або обробка ґрунтовкою.

Конструкцію також готують до встановлення. При цьому демонтують стулки та склопакети, а на раму наклеюють монтажні стрічки. Якщо зробити це заздалегідь, витрати часу на сам монтаж зменшаться.

Після встановлення конструкції в отворі та її фіксації (тут немає жодних відмінностей від класичної методики) майстри приступають до формування монтажного шву:

  • Ззовні для захисту монтажної піни використовується попередньо стиснена ущільнююча стрічка (ПСУС), паропроникна (супердифузійна) стрічка або паропроникний герметик. Стрічки наклеюються на раму та край отвору, при цьому ПСУС поступово збільшується в обсязі, заповнюючи весь вільний простір.

Зверніть увагу! Простір під відливом герметизують за допомогою спеціальних стрічок, які запобігають затіканню вологи.

  • Середній шар формується з монтажної піни, що саморозширюється. При заповненні піною сам монтажний зазор зволожують, а піну наносять пошарово, стежачи за тим, щоб вона рівномірно полімеризувалася і заповнювала весь доступний об’єм без щілин або порожнеч.
  • З боку приміщення наклеюються бутилкаучукові або фольговані пароізоляційні стрічки. Це забезпечує максимальну герметичність монтажного шва — в теплоізоляційний шар не проникає не лише волога у вигляді крапель, а й водяна пара з повітря.

Переваги теплого монтажу вікон

Правильний монтаж вікон, тобто їх встановлення за вимогами ДСТУ, забезпечує низку переваг:

  • Енергозбереження. Тришаровий монтажний шов має меншу теплопровідність у порівнянні з одношаровим швом з однієї монтажної піни. Додатковий захист від продування та намокання також підвищує теплоізоляційні характеристики шва.
  • Довговічність. Використання паропроникних стрічок, герметиків або ПСУС захищає монтажну піну зовні. Завдяки цьому піна не руйнується під впливом ультрафіолету і служить набагато довше.
  • Захист від вологи. Волога не проникає всередину монтажного шва та не накопичується в ньому, виходячи через пароізоляційні матеріали назовні. Результат – додатковий захист від грибка та промерзання, а також комфортніший мікроклімат у будинку чи квартирі.
  • Простота оформлення. Сучасні матеріали для теплого монтажу сумісні з будівельними шпаклівками, штукатурками, ґрунтовками та клейовими засобами. Це означає, що формування зовнішніх та внутрішніх відкосів буде менш трудомістким.

З іншого боку, якщо ви оберете саме теплий монтаж вікон — ціна встановлення зросте (насамперед через значні витрати на закупівлю матеріалів). Втім, такі витрати будуть цілком виправданими і швидко окупляться за рахунок більшого енергозбереження та комфорту, що збільшиться в приміщенні.

Вимоги до кваліфікації майстрів, що проводять теплий монтаж, також досить високі. Тому доручати встановлення сучасних енергоефективних вікон із застосуванням паропроникних та пароізоляційних монтажних стрічок варто компаніям, співробітники яких проходять спеціалізоване навчання та ретельно контролюють якість роботи.

 

Більш про теплий монтаж на відео.