Як боротися з вікнами, що плачуть?

25 Бер 2021
Новини
фото вікна плачуть що робити

Дуже часто при заміні скління власники нерухомості цікавляться, чому плачуть пластикові вікна в приватному будинку або квартирі? І дійсно, встановлення ПВХ-конструкцій може привести до того, що на склі буде з’являтися конденсат, причому у дуже великому обсязі. Плачуть вікна зазвичай вранці — але іноді утворення конденсату буває настільки сильним, що краплі залишаються на склі протягом усього дня, а на підвіконні або на підлозі збирається велика калюжа.

Чому плачуть вікна і що робити, щоб позбутися конденсату, а також як запобігти його появі ще на етапі планування скління — розберемося далі у статті.

Що таке вікна, які плачуть

Запітнілі пластикові вікна або вікна, що плачуть — це не норма. Так, навіть на правильно підібраній та встановленій з дотриманням всіх вимог ДСТУ конструкції може з’являтися конденсат, але зазвичай він зникає дуже швидко і без сліду.

Якщо ж запітніле вікно починає плакати — тобто на ньому конденсуються великі краплі — то мова йдеться про досить серйозну проблему. Зазвичай проявляється вона так:

  • Краплі конденсату довго залишаються на склі, заважаючи огляду.
  • Поступово розмір крапель збільшується, і вони стікають донизу.
  • Якщо вікна плачуть дуже інтенсивно — то волога не встигає висохнути і накопичується на підлозі під вікном або на підвіконні.
  • Крім того, конденсат може з’являтися не тільки на склопакеті, а й на профілі, і навіть на відкосах.

Зверніть увагу! Дерев’яні вікна, які плачуть, зустрічаються рідше — за рахунок природної пористості деревина пропускає частину вологи назовні. Тому головна перевага конструкцій з ПВХ — поєднання герметичності та високої теплоізоляції — стає непрямою причиною появи конденсату.

Що ж робити власнику, якщо вікна плачуть? В першу чергу подивитися, де саме з’являється конденсат. Якщо всередині склопакета — то мова йде про брак у виробництві, на який поширюється гарантія. Якщо зовні — розбиратися з причинами та вживати заходів.

Причини появи пластикових вікон, що плачуть

Якщо описані ознаки ви спостерігаєте регулярно, і ваші пластикові вікна плачуть — причина може бути майже будь-якою. Краплі води осідають на склі тоді, коли водяна пара, що міститься в повітрі, конденсується і переходить з газоподібної у рідку форму. Температура, за якої це відбувається, називається «точкою роси» — при досягненні певної температури волога починає осідати на найхолодніших поверхнях в приміщенні. Такими поверхнями майже завжди будуть шибки — але, як ми сказали вище, іноді конденсат випадає на всьому вікні.

Коли у будинку або квартирі плачуть вікна, причини можуть бути у наступному:

  • Висока вологість. Якщо в приміщенні багато джерел вологи (їжа, яка готується на плиті, ванна з теплою водою, кімнатні рослини, акваріум), то навіть при досить високій температурі вікна будуть пітніти. Це можна спостерігати в кухні при приготуванні їжі — але такий конденсат швидко зникає. А ось систематичне утворення великих крапель на вікнах в інших кімнатах говорить про підвищену вологість.
  • Недостатня вентиляція. Це — причина того явища, яке було описано в попередньому пункті. Коли навіть при високій температурі у приміщенні плачуть пластикові вікна — причина майже завжди криється в тому, що надлишку вологи нікуди подітися, і він осідає на склопакетах та профілях.
  • Порушення технології монтажу. Якщо вікно буде встановлено так, що склопакет буде перебувати в холодній зоні, а його внутрішнє скло не буде прогріватися — ризик виникнення рясного конденсату зросте.

Розбираючись, від чого плачуть пластикові вікна, потрібно аналізувати весь спектр причин. Крім зазначених вище факторів можуть відігравати важливу роль якість профілю та склопакету, герметичність притискання і навіть ширина підвіконня. Тільки зрозумівши, чому виникає проблема, можна зрозуміти, що варто робити, коли плачуть пластикові вікна.

 Яких збитків завдають вікна ПВХ, коли плачуть?

Іноді власники приміщення замислюються — а чи треба розбиратися, що робити, щоб вікна не плакали? Треба, і ось чому:

  • Якщо конденсат з’являється тільки по периметру склопакета і швидко зникає (зазвичай це відбувається вранці в холодну пору року), то проблема справді не настільки серйозна.
  • Рясне конденсатоутворення заважає хорошому огляду і природному проникненню світла у ранкові години.
  • Стікаюча волога не дає використовувати підвіконня для зберігання речей, які можуть постраждати при контакті з водою.
  • При потраплянні на паркет або ламінат волога може спровокувати набухання або деформацію покриття підлоги.

Крім того, сама висока вологість часто стає проблемою. Найбільш очевидний збиток — створення сприятливого середовища для розвитку грибків і бактерій, які спочатку вражають відкоси, а потім і інші поверхні в приміщенні.

Що робити, якщо пластикові вікна плачуть

Отже, все-таки припустимо, пластикові вікна плачуть — що робити власнику приміщення в такій ситуації? Є кілька рішень, які можуть забезпечити результат при відносно невеликих витратах:

  • Перед тим як замінити вікна, що плачуть (про це нижче), зверніть увагу на ширину підвіконня. Якщо підвіконна дошка повністю перекриває батарею опалення, то тепле повітря не потрапляє на склопакет, це створює умови для конденсації вологи. Можна замінити підвіконня більш вузької моделлю або врізати у широку підвіконну дошку вентиляційні решітки.
  • Ще одна відповідь на питання про те, що робити з пластиковими вікнами, що плачуть, стосується вентиляції. Нормалізувавши повітрообмін в приміщенні (допоможе прочищення витяжки або встановлення примусової системи вентиляції), ми знизимо вологість і приберемо передумови для конденсатоутворення.
  • Високу ефективність демонструють також вентиляційні клапани — віконні або стінові. Вони забезпечують приплив повітря з вулиці, і разом з ефективною витяжкою сприяють нормалізації вологості.

У будь-якому випадку, якщо в квартирі плачуть пластикові вікна — краще звернутися до досвідченого фахівця за порадою. Наприклад, іноді допомагає позбавитись від такої неприємності регулювання фурнітури: правильно налаштоване притискання прибирає протяги, через які поверхня склопакета переохолоджується.

Методи боротьби з вікнами, що плачуть

Що робити, коли плачуть вікна, встановлені раніше — здається, розібралися. Але, на жаль, всі перераховані вище рішення можуть бути недостатньо ефективними. Тому поряд з нормалізацією мікроклімату в квартирі або будинку перед склінням об’єкта із застосуванням ПВХ-конструкцій потрібно заздалегідь продумати і їх ефективність у сфері захисту від конденсату.

Отже, якщо ви не хочете отримати в першу ж зиму рясні сльози на вікні — розповідаємо, що робити при виборі комплектації:

  • Перше — відмовитися від однокамерного склопакета на користь двохкамерної конструкції з енергозберігаючим склом і заповненням камер аргоном. Чим нижче теплопровідність склопакета, тим менше буде холонути внутрішнє скло, і тим нижче буде ймовірність появи конденсату на його поверхні.

Зверніть увагу! Дистанційна рамка з алюмінію (стандартний варіант) часто виступає в ролі містка холоду і провокує появу рясного конденсату в крайовій зоні склопакета. Уникнути цього допоможе комплектація вікна склопакетом з пластиковою дистанційною рамкою або більш сучасною композитною (алюміній + полімер) конструкцією. Такі рамки з’явилися на ринку порівняно недавно, і при цьому вони позбавлені недоліків алюмінієвих і пластикових моделей.

  • Наступний важливий аспект — підбір профілю та фурнітури. Теплий ПВХ-профіль і якісно налаштована фурнітура також зменшать тепловтрати.
  • Ну, і ключовий нюанс, від якого залежить поява конденсату — це дотримання стандартів монтажу. Майстри з монтажу повинні правильно позиціонувати вікно в отворі і забезпечити герметичну обробку монтажного зазору по периметру конструкції. Якщо ж ризик утворення конденсату високий — то рекомендується виконувати монтаж вікон за ДСТУ із застосуванням пароізоляційних і паропроникних монтажних матеріалів.

У будь-якому випадку, якщо/коли ви виявите, що у вас плачуть вікна в квартирі — що робити ви розберетеся, керуючись цією статтею. А в складних ситуаціях варто звернутися до фахівців, які виконують ремонт і регулювання ПВХ-конструкцій: завдяки своєму досвіду вони швидко знайдуть причину утворення конденсату і підкажуть, як її можна усунути

Залишились питання?
Залишайте заявку та наш спеціаліст зв'яжеться з вами!