Як підвищити та поліпшити звукоізоляцію у квартирі?

25 Бер 2021
Новини
фото улучшить звукоизоляцию квартире

Дуже часто питання про те, як правильно зробити шумоізоляцію у квартирі, у власників житла виникає вже після того як проблема дискомфорту через постійний шум постає на повен зріст. На цьому етапі для вирішення проблеми потрібно докладати великих зусиль і вкладати значні кошти. Якщо ж подумати про те, як зробити гарну звукоізоляцію у квартирі до початку капітального ремонту — завдання вирішиться набагато простіше.

Види та джерела шуму

Шум може спричиняти значні незручності — особливо якщо ви працюєте вдома, в нічну зміну або у вас є маленькі діти. Акустичний комфорт дуже важливий, тому що постійне звукове навантаження негативно позначається і на настрої, і на самопочутті.

При цьому шум може бути різним:

  • Найчастіше замислюються про те, як поліпшити звукоізоляцію у квартирі, власники житла, вікна якого виходять на промисловий майданчик, дитячий майданчик, терасу ресторану або автостраду. Вуличний шум може бути дуже сильним — і від нього можна захиститися тільки встановленням якісного скління.

Зверніть увагу! Зовсім не обов’язково шум з вулиці буде докучати вам лише в цих умовах. Навіть якщо у вас квартира виходить вікнами у тихий двір — достатньо одного прихильника авто з настирливою сигналізацією або компанії бабусь на лавочці. Тому в таких ситуаціях часто доводиться думати, як збільшити звукоізоляцію у квартирі.

  • Інше джерело шуму — це сусіди зверху, знизу або збоку. Часто саме «завдяки» сусідам доводиться думати про те, як правильно зробити звукоізоляцію у квартирі та знизити рівень шуму, що продукується ними.
  • Зрештою, джерело звуку може бути розташоване і в самому приміщенні. Тут доводиться відповідати на питання про те, як підвищити звукоізоляцію у кімнаті, яку потрібно захистити від гучних звуків — наприклад, від дитячого плачу або музики.

Крім того, щоб зрозуміти, як зробити звукоізоляцію максимально ефективною, потрібно врахувати і характер шуму. Він може бути акустичним та вібраційним. У першому випадку звук передається по повітрю, у другому — наприклад, при роботі перфоратором або вібрації пральної машинки — по стінах та перекриттях. Щоб комфорт був максимальним, потрібно одночасно боротися з обома різновидами шуму.

Як підвищити шумоізоляцію у квартирі за рахунок оформлення?

Для початку варто розібратися, як створюють звукоізоляцію у квартирі при зведенні будівлі? Найчастіше забудовники виконують лише базові вимоги до звукоізоляційних характеристик — тому майже завжди стіни та перекриття потрібно модифікувати. Зробити це можна кількома способами:

  1. У першому випадку стіни та стелю обшивають по металевому або дерев’яному каркасу з одночасним закладанням пористих матеріалів (вони забезпечують звуко- та теплоізоляцію).
  2. У другому — для обробки застосовуються рулонні або плитні матеріали з високими показниками пористості, які добре гасять звук.
  3. Нарешті, можна знизити рівень виробленого вами шуму шляхом укладання плаваючої підлоги зі звукоізоляційним прошарком.

Тут дуже важливо пам’ятати, що таким способом ви знижуєте рівень шуму для сусідів знизу і досить добре захищаєте свою квартиру від гучних звуків, які видають сусіди зліва чи справа. А ось однозначної відповіді на питання про те, як звукоізолювати квартиру від сусідів зверху, немає. Якщо самі власники приміщення над вами не вживуть заходів щодо зменшення гучності звуку (вже згадане укладання плаваючої підлоги), то обробка стелі будь-якими матеріалами не забезпечить істотного ефекту. Тихіше, звичайно, буде — але тупотіння ви будете чути прекрасно.

Але якщо для вас важлива комплексна шумоізоляція у квартирі — як зробити її ефективною проти вуличного гомону? Практика показує, що зовнішнє утеплення будівлі пористими матеріалами (мінеральна вата, пінополістирол) також забезпечує зменшення гучності вуличного шуму. Це, звичайно, побічний ефект від зовнішньої теплоізоляції сучасними матеріалами — але разом з іншими заходами (встановлення якісних вікон, внутрішня шумоізоляційна обробка) результат буде більш ніж відчутним.

Внутрішня звукоізоляція у квартирі: як зробити окремі кімнати максимально комфортними

Інше важливе питання — як поліпшити звукоізоляцію у кімнаті, зробивши приміщення комфортним для роботи або відпочинку, якщо джерело шуму знаходиться всередині квартири.

Тут обов’язково враховувати два аспекти:

  • По-перше, стіни потрібно оформлювати із застосуванням пористих матеріалів, як і було зазначено в попередньому розділі. За рахунок цього вони не будуть пропускати шум з суміжних приміщень.
  • По-друге, варто обладнати кімнату якісними дверима. Стандартні двері з дерева або МДФ не дуже добре справляються зі звукоізоляцією, тому їх можна замінити металопластиковими виробами. У якості заповнення підходять сендвіч-панелі або склопакети, а ефективне регулювання фурнітури забезпечить відмінне притискання по всьому периметру дверей.

Перед тим, як зробити звукоізоляцію у кімнаті, варто проаналізувати й характер шуму. Іноді немає необхідності у радикальній переробці стін — досить просто замінити двері. Якщо ж це не допомогло, вирішить проблему просте переставляння меблів: меблева стінка з боку джерела шуму може непогано гасити гучні звуки.

Як підвищити звукоізоляцію у квартирі за рахунок правильно підібраних вікон

Обробка приміщень — це дуже важливо, але дійсно ефективна шумоізоляція у квартирі неможлива без встановлення правильно підібраних вікон. Саме віконні отвори виступають основними джерелами зовнішнього шуму, тому на них варто звертати найпильнішу увагу.

Якщо базовий рівень шуму не надто високий, то поліпшити звукоізоляцію у квартирі до прийнятних показників можна просто шляхом заміни старих дерев’яних вікон новими металопластиковими. Навіть конструкції в економ-комплектації затримують гучні звуки краще, ніж дерев’яні рами з одним або подвійними склом. Але, на жаль, це буде ефективним тільки в доволі тихих районах. Якщо ж ви шукаєте, як шумоізолювати квартиру, яка знаходиться в промзоні, в центрі міста або виходить на трасу — потрібно шукати альтернативні рішення.

Для підвищення звукоізоляційних характеристик вікна можна використовувати різні рішення. Обмірковуючи, як поліпшити шумоізоляцію у квартирі, враховуйте наступні чинники:

  • Двокамерний склопакет завжди краще за однокамерний впорається із шумом.
  • І в однокамерних, і в двокамерних склопакетах для зниження звукопроникності збільшують товщину зовнішнього скла (наприклад, 6 мм замість 4 мм).

Зверніть увагу! Замість товстого скла можна встановити ламіноване скло або триплекс. У них показники проникності для звуку значно нижчі, ніж у цільного листового скла.

  • Для того щоб значно знизити проникність скління для зовнішніх шумів, можна укомплектувати вікно двокамерним склопакетом з різною шириною дистанції між листами скла. За рахунок цього гучність звуку, що проходить через три шари скла і два різних за товщиною шари повітря, відчутно знизиться.
  • Аргон проводить звук гірше, ніж повітря. Само по собі це не дасть очікуваного ефекту — але про заповнення аргоном варто подумати, вирішуючи, як поліпшити звукоізоляцію кімнати з одночасним поліпшенням її теплоізоляції.
  • Якість профілю теж дуже важлива. Чим ширша профільна система і чим більше в ній камер, тим ефективнішим буде захист від шуму. Для максимального комфорту варто обирати профільні системи з третім додатковим контуром ущільнення.
  • Ще один важливий фактор — регулювання фурнітури. Звук може проникати до квартири через нещільно притиснуту стулку — тому, чим якісніше буде притиск, тим краще.

Цими ж міркуваннями потрібно керуватися, обдумуючи, як зробити в кімнаті звукоізоляцію кращою, ніж в інших приміщеннях. Тільки в цьому випадку вікно в звукоізоляційній комплектації встановлюється в конкретному приміщенні — наприклад спальні, дитячій кімнаті або кабінеті.

Окремо варто сказати про те, як робиться звукоізоляція у квартирі з балконом або лоджією. Навіть найпростіше скління забезпечить зменшення гучності зовнішнього шуму — простір балкона буде виконувати функцію звукоізолюючого прошарку.

І ще один важливий нюанс. Перед тим як робити шумоізоляцію у квартирі і встановлювати шумоізоляційні вікна — переконайтеся в достатній кваліфікації монтажної бригади. Бажано, щоб монтажні роботи виконувались за вимогами ДСТУ: тришаровий монтаж вікон із застосуванням пароізоляційних та паропроникних стрічок не тільки ефективно знизить тепловтрати, але і зменшить проникність монтажного шву для звукових хвиль.

Якісно виконана звукоізоляція приміщення — важливий елемент комфорту всіх його мешканців. І забезпечити захист від шуму можна тільки комплексно, починаючи з вибору оформлення і закінчуючи встановленням вікон у шумоізоляційній комплектації.

Залишились питання?
Залишайте заявку та наш спеціаліст зв'яжеться з вами!