Міжкімнатні пластикові двері: особливості вибору

05 Січ 2022
Новини
Міжкімнатні пластикові двері: особливості вибору

Сьогодні двері ПВХ – міжкімнатні, вхідні та балконні – потіснили на ринку конструкції з інших матеріалів. Вироби з пластикового профілю із заповненням на основі склопакета або сендвіч-панелі поєднують привабливий зовнішній вигляд, комфорт у використанні та гарні показники герметичності.

Розібратися, як вибрати пластикові двері для встановлення всередині житлового приміщення або офісу допоможе ця стаття.

Види міжкімнатних пластикових дверей

Сучасні міжкімнатні двері з пластику використовуються не тільки в комерційних, а й у житлових приміщеннях. Модульна конструкція таких виробів дозволяє підібрати комплектацію, яка буде оптимальною для вирішення поставлених завдань. При цьому великі можливості для декорування полегшують вибір зовнішнього вигляду міжкімнатних дверей з урахуванням дизайну та кольорової гами приміщення.

У житлових будинках, квартирах та офісах встановлюються міжкімнатні двері кількох різновидів:

  • Найпростіші – одностулкові двері, які ідеально підходять для отворів невеликої ширини.
  • Якщо ширина отвору досить велика, то можливе встановлення дверей з однією стулкою, що відкривається, і глухою бічною частиною.
  • Двостулкові штульпові двері ідеально підходять для широких отворів. При цьому одна зі стулок може відкриватися лише за необхідності.

Окремо варто згадати розсувні пластикові двері. Вони можуть використовуватися не тільки для оформлення виходів на веранду або терасу, але й всередині приміщення. Розсувна конструкція є оптимальною для встановлення в місцях з дефіцитом вільного простору. Коли міжкімнатні пластикові двері розсувного типу відчиняються — їх стулки зсуваються паралельно до стіни, і не займають багато місця.

Як обрати пластикові двері

Обираючи двері ПВХ для встановлення всередині приміщення, варто звернути увагу на:

  • Профільну систему. Для міжкімнатних дверей теплоізоляційні характеристики профілю не настільки важливі — мінімізація тепловтрат не входить до списку пріоритетів. А ось жорсткість профілю відіграє ключову роль: чим вона вища, тим надійнішою буде конструкція (особливо при великих габаритах). Тому для виготовлення великих міжкімнатних дверей варто обирати п’ятикамерні профільні системи.

Зверніть увагу! Зазвичай дверна стулка має велику висоту. Тому для надання їй більшої жорсткості в систему включають поперечні елементи — імпости. Крім звичайних горизонтальних імпостів, стулка може комплектуватися гнутими або косими імпостами — вони теж чудово справляються зі своїм завданням, при цьому значно покращують зовнішній вигляд виробу.

  • Форму порога. Двері можуть комплектуватися порогом-рамою (для кращої герметичності) або низьким алюмінієвим порогом. Також можливе встановлення безпорогової модифікації — вона забезпечить максимально вільний прохід.
  • Дизайн. Ламінування міжкімнатних дверей – один із найпопулярніших методів декорування конструкцій. Використання ламінаційних плівок дозволяє імітувати текстуру та відтінок натуральної деревини. Крім того, можливе фарбування пластикового профілю із застосуванням полімерних пігментів. Ця технологія дозволяє випускати двері у будь-якому кольорі за каталогом RAL.
  • Заповнення. Найпопулярніший різновид таких конструкцій — пластикові міжкімнатні двері зі склом або (якщо потрібна максимально ефективна звукоізоляція) зі склопакетом. Щоб покращити зовнішній вигляд виробу та забезпечити захист від сторонніх очей, можна використовувати матове, дзеркальне або фактурне скло.

 Як зняти розмір дверного отвору

Розмір дверного отвору – основний фактор, що впливає на габарити дверей. Теоретично можна заміряти отвір самостійно:

  • Вимірювання висоти проводиться між площиною чистової підлоги (без порогу) та площиною верхнього укосу дверного отвору.
  • Вимірювання ширини — між площинами вертикальних укосів (робимо кілька вимірів, беремо менше значення).
  • Всі виміри проводяться або при демонтованій дверній коробці, або при знятих наличниках — інакше помилка при визначенні габаритів може бути суттєвою.

Порада! Якщо у вас є сумніви щодо правильності геометрії отвору, стану його країв або технології вимірювання – не варто ризикувати. Зняття розмірів ви можете доручити майстру з виміру з віконної компанії, в якій ви замовлятимете металопластикові двері.

Як обрати фурнітуру для міжкімнатних дверей

Як і у випадку з вікном, фурнітура для пластикових дверей відповідає за їх відчинення та за фіксацію стулки у закритому положенні. При цьому слід звернути увагу на:

  • Петлі. Вони можуть бути видимими або прихованими, але дуже важливо, щоб міцність петлевої групи відповідала вазі стулки. Використання якісних петель забезпечить плавне відчинення міжкімнатних дверей та відсутність сторонніх звуків. Та й регулювати такі петлі потрібно буде набагато рідше.
  • Ручки для міжкімнатних дверей також відрізняються дизайном і функціональністю. Вибір ручки зазвичай залежить від частоти використання дверей, а також від кольорового рішення всієї конструкції.
  • Запірний механізм пластикових дверей. Двері можуть оснащуватися натискними гарнітурами із засувками, або роликовими механізмами. Крім того, на міжкімнатні двері можна встановити замок із механічним або автоматичним циліндром – це дозволить ізолювати приміщення та захистити його від сторонніх осіб.

Обираючи комплектуючі для пластикових дверей, варто враховувати цілий комплекс факторів – від місця встановлення конструкції та габаритів отвору до вимог до приватності, звукоізоляції та захисту від проникнення сторонніх осіб. Вибір рішень для міжкімнатних дверей на основі ПВХ-профілю є широким, тому можна підібрати оптимальну комплектацію і для санвузла в квартирі, і для кабінету у приватному будинку, і для переговорної кімнати в офісі.

 

Як зменшити втрати тепла в зоні порога дивіться на відео тут.